Kevään ensimmäinen päivä

Aika herättää pelargonit, sillä tänään on virallisesti Kevään Ensimmäinen Päivä (tai henkilökohtaisemmin syntymäpäiväni!). Aivan sama ...



Aika herättää pelargonit, sillä tänään on virallisesti Kevään Ensimmäinen Päivä (tai henkilökohtaisemmin syntymäpäiväni!). Aivan sama onko yöllä satanut uusi lumikerros tai huiskiiko taivaan täydeltä räntää.


Suurin osa pelargoneistamme talvehti sisällä ikkunalaudoilla. Pari isointa on ollut kellarin taimihuoneessa (ilman lisävaloa kylläkin). Yksi sitkeimmin kukkinut jäi jouluun saakka pihasaunan ikkunalle ja se siirrettiin taimihuoneeseen vasta kovimmilla pakkasilla. Kaikki kasvit näyttävät olevan elossa, joten emokasvit saavat jäädä ruukkuihinsa leikattuina ja tänä vuonna testaan pistokkaiden juurruttamista turvebriketteihin. Briketit ovat litteitä kiekkoja ja turpoavat oikeaan kokoonsa liottamalla vedessä. Turvebriketeissä on myös ravinteita valmiina ja niiden pitäisi olla helppo tapa juurruttaa pistokkaita (ja ne sopivat myös suoraan siemenkylvöön).


Kyllä näkee kehen pikku apulaiseni on tullut; niin on suorat rivit!


Turvebriketit muutaman minuutin liotuksen jälkeen. Yläpuolella on verkkosuojassa reikä mihin pistokkaan tai siemenen voi laittaa.



Pistokkaita otettaessa kannattaa panostaa teräviin työvälineisiin. Saksilla leikatessa voi tehdä tuhoa sillä sakset litistävät varren imupinnan littanaksi. Samoin kannattaa heti nimetä pistokkaat varsinkin jos pelargoneissa on paljon eri lajikkeita.


Turvebriketit ovat noin viisi senttimetriä korkeita, joten pistokkaisiin ei kannata jättää turhan pitkää vartta. Lehtiä kannattaa olla kolmesta viiteen; isompi määrä lehtiä haihduttaa liikaa nestettä.


Pistokkaita voi ottaa myös muualta kuin latvasta. Silloin yläpinta leikataan juuri lehtihangan yläpuolelta...


...ja alapinta lehtihangan alapuolelta.


Sen jälkeen ylimääräiset lehdet poistetaan niin että pistokkaan yläosaan jää tarvittava määrä lehtiä.


Terhakan näköisiä alkuja! Olen kuitenkin realisti; osa pistokkaista ei menesty, joten otan uusia alkuja mieluiten vähän liikaa kuin liian vähän. Ylimääräisiä on mukava antaa ystäville ja vaihdella muiden harrastajien kanssa.


Vähän on ahtaan näköistä, mutta ainakin alussa on hyvä minimoida haihtuminen. Pistokkaat pääsevät nyt valoisalle ikkunalle ja kevään edistyessä ruukkuihin.

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images