Pelargoneja herättelemässä

Pari viikkoa sitten tuskittelin kun sisällä ei nähnyt kekipäivällä lukea kirjojen nimiä kirjahyllystä ellei laittanut valoja päälle, ja s...


Pari viikkoa sitten tuskittelin kun sisällä ei nähnyt kekipäivällä lukea kirjojen nimiä kirjahyllystä ellei laittanut valoja päälle, ja sitten yhtäkkiä viime viikolla joku laittoi ison valon päälle.


Kun aurinko piirtää teräväreunaisen varjon jo huoneen viimeiseen nurkkaan on aika kääntää katse kevääseen. Synkimmästä talvesta on jo selvitty, ja vaikka vielä varmasti saamme pakkasia ja harmaita päiviä on suunta kohti kesää. Ensimmäisenä halusin alkaa pelargonien elvytysoperaatioon. Meille valmistui viime syksynä pohjakerrokseen miehelle studio muusikon töitä varten ja sen yhteyteen sain pelargoneille talvetushuoneen. Vuoden vaihteeseen saakka kasvit kukoistivat, siis oikeasti jopa kukkivat vaikka olin lopettanut lannoituksen.

Joulukuun kukintaa

Mutta sitten saapuivat tammikuun pakkaset. Lämmitys ei ollut tarpeeksi kovalla ja lähimpänä ikkunoita olleet saivat paleltumia. Poistin kuolleita osia ja siirsimme lämmittimen myös pelargoneille. Eivät tainneet sitten kuitenkaan oikein tykätä niin rajuista lämpötilan muuutoksista...

Talvetushuonessa on kaksi ikkunaa tuplalaseilla ja katossa kasvivalo; tarkoitus onkin käyttää huonetta keväämmällä myös taimien esikasvatukseen

Nyt kun osassa oli vielä edes vähän elossa olevia lehtiä päätin ottaa vihreät kasvut pistokkaiksi ja leikata lopuista varret alas ja odottaa ihmettä.


Aloitin projektin eilen, ja koottuani varastosta hyvän ruukkukokoelman tajusin pihan multakasan olevan vielä jäässä. Tietenkin! Kompostimme on kuitenkin pöhissyt toiminnassa koko talven, joten päätin tehdä oman multasekoituksen lähes valmiista kompostista ja kasihuoneeseen jätetyistä viime kesän tomaattimullista. Ainakin käsituntuma ja ulkonäkö oli hyvä, tuleva näyttää onko komposti liian vahvaa juurtuville pistokkaille.


Pistokkaille käytin sekoitusmultaa, mutta alas leikatuille kasveille lisäsin ruukun pohjalle ja reunoille pelkkää kompostia.

Valkoinen Mårbacka sinnittelee kukkien


Nimetyistä pelargoneista otetut pistokkaat kannattaa myös nimetä. Myöhemmin on todella vaikea muistaa mikä oli mikä! Itse käytän jäätelörasian kannesta leikattuja suikaleita ja vedenkestävää tussia, näin nimi ei pyyhkiydy pois kastelujen yhteydessä.


Pistokkaat kannattaa juurruttaa pienissä ruukuissa ja siirtää isompaan saviruukkuun vasta kun kasvi alkaa kasvattaa uusia lehtiä. Omasta kokemuksesta tiedän myös että näissä hommissa tulee aina hävikkiä; osa pistokkaista ei kasvata juuria joten kaikkien istuttaminen isoon ruukkuun tässä vaiheessa veisi vain tarpeettomasti tilaa ja multaa.


Alas leikatut pelargonit pääsivät nyt ainakin aluksi lämmittelemään oikeaan auringonvaloon olohuoneen ja yläkerran ikkunoille. Kuvassa olevat tuoksupelargonit ovat viettäneet talvensa makuuhuoneen ikkunalla ja ovat selvästi tykänneet. Niistäkin otan joku päivä uusia alkuja, nyt piti ensin pelastaa alakerran asukit!

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images