Kamiinatuuletin

Ostimme viime kuussa puuhellan päälle kamiinatuulettimen. Tämä yksilö kotiutui meille Clas Ohlsonilta, missä on ainakin kolme eri mallia m...

Ostimme viime kuussa puuhellan päälle kamiinatuulettimen. Tämä yksilö kotiutui meille Clas Ohlsonilta, missä on ainakin kolme eri mallia myynnissä. (Ja jouluun saakka vielä kanta-asiakasalennuksessa, vink vink mikäli on aikomus ostaa! Netissä valikoimaa on muissakin kaupoissa, kannattaa etsiä myös nimekkeellä "kamiinapuhallin" tai "heat powered fan".) Kamiinatuuletin on ilman sähköä toimiva lämmönsiirrin. Se saa energiansa kuuman ja kylmän ilman lämpötilaerosta ja muuttaa sen energiaksi seeback-elementin avulla (näin kerrotaan käytöohjeessa). Kun tuuletinta katsoo lähemmin niin näkee sen takana kulkevan pari johtoa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tässä tapauksessa puuhellan kannen lämmettyä tarpeeksi alkaa tuulettimen lapa pyöriä. Tuuletin pitää kuitenkin asemoida hellan takaosaan sillä se tarvitsee toimiakseen myös kylmää ilmaa.

Me hankimme tuulettimen siksi, että keittiömme ainoa lämmönlähde on puuhella. Puuhella ei varaa lämpöä, vaan heti kun tuli on sammunut alkaa hellakin kylmetä. Lisäksi hellan päällä oleva hormi on aina auki, ja se tarkoittaa käytännössä sitä että kaikki lämpö nousee ylös ja katoaa huuvan ohjaamana taivaalle. Toki osa lämmöstä jää myös huonetilaan, mutta ajattelimme että tuulettimen avulla suurempi osa lämpöä saataisiin ohjautumaan keittiöön. Meillä hankinnan suurin syy ei siis ollut puun säästö millä samanlaisia tuulettimia myös markkinoidaan.

Reilun kuukauden käytön jälkeen olemme tehneet joitain havaintoja. Kun haluamme lämpimän ilmavirran suuntautuvan sinne missä oleskelemme eli ruokapöytään, on tuuletin asetettava hellan oikeaan reunaan. Sillä reunalla on myös kuumin levy koska tulipesä on suoraan sen alla. Aiemmin pidimme samaisen levyn päällä veskattilaa mikä varaa lämpöä kuuman veden muodossa; nyt tilasta kilpailee tuuletin. Olen testaillut erilaisia asetteluja kattilan ja tuulettimen välillä, mutta en ole päätynyt mihinkään selkeään tulokseen. Tuuletin on yleensä kuumimmalle kohdalla kunnes kahvit porisevat (käytämme hellaa ylivoimaisesti eniten aamukahvin keittoon), sen jälkeen tilan saa vesikattila ja veden kuumennuttua siirrän tuulettimen takaisin. Plussakeleillä kikkailulla ei ole niin suurta merkitystä kuin pakkasella.

Tuuletin yllättäen siirtää myös tuoksuja. Kahvi, ruoka tai jopa pieni savutus siirtyvät tehokkaasti huonetilaan. Tätäkin toki voi välttää siirtelemällä tuuletinta.

Ostaisinko kamiinatuulettimen uudestaan on ehkä oleellisin kysymys jos joku nyt miettii vastaavan hankkimista. Tykkään laitteista ja tekniikasta mikä toimii riippumatta sähköverkosta. Sähköttömälle mökille tai talolle hankkisin tällaisen ehdottomasti kamiinan tai puuhellan kaveriksi. Voin kuvitella kuinka vaikka syyskylmällä mökillä nopeampi lämmön siirtyminen huonetilaan eikä kattoon olisi tervetullutta! Meidän talomme kaltaiseen asumukseen kamiinatuuletin ei ole välttämätön hankinta vaan mukava lisä kylmimmille ilmoille kun keittiössä on aamusella plus kaksitoista astetta. Aivan ilmainen se ei toki ollut; normaali hinta huiteli satasen tienoilla ja alennuksessa hinta putosi kuuteen kymppiin. Aika kipurajoilla hinnan kanssa silti mennään "ihan kivassa" laitteessa. Pois en silti antaisi.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. juu meidän kaminan päälle tuollaista aikoinaan suunnittelin ja tilasin Kiinasta peltierin elementin 4€ postikuluineen. Se tuottaa sähköä juurikin lämpötilaerosta. Ja sen saa myös tasavirralla tuottamaan kylmää ja kuumaa. No niinkuin minulla on tapana se jäi pyörimään nurkissa ja ainoa käyttö sille oli brassailu kavereille, että miten se tuottaa sähköä ledeihin. Ja sitten olikin markkinoilla jo valmiita puhaltimia. Toiseksi tilasin aivan liian vahvan pattereita kuluttavan kylmälaukkukäyttöön. Mutta jos aikaa jää niin rakennan sen tuulettimen. Ostinpa sellaisen aurinkokennotuulettimenkin pitämään kellaria kesä-ajan kuivana, ja pyöriihän se tuossa verannalla, mutta ilman putkia kellariin. :) Voisi hyvinkin kuivatella. Jos vielä kerron, että mulla on katolla suurempi aurinkokenno josta tulee johdot jo verannalle asti valaisemaan ulkovaloja ja sitten nurkalla 1000 litran lämminvesivaraajaksi tarkoitettu astia koristamass pihaa, niin siinä minun ekoenergiani sitten ovatkin, jollei oteta lukuun sitä kattotuuletinta , josta on helppo rakentaa 400w tuuligeneraattori. Säästöä tein kun en ostanut tyhjiöputkia vielä. .... Mutta kivoja nuo jotka toimivat ilman ydinsähköä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä fanitan kyllä kaikkia ilman sähköä tai vähemmällä ostosähköllä pyöriviä laitteita! Meillä ei vaan ole tuon alan pellepelottomuutta rakennella semmosia.

      Poista

Flickr Images